HUN | ENG
katinka logo
kulcsszavak:

Fidelio

Művésznők a Kávéházban

Mózes Katinka Művésznők a Kávéházban című kiállítása november 18-án 19 órakor nyílik meg a Hadik Házban.
 
Az alkotó a papírmetszés technikájával 2008-ban ismerkedett meg egy nyári képzőművészeti tábor keretén belül, ahol először csak fekete-fehér képeken gyakorolva sajátította el a tökéletes rajzolás és metszés technikáját. Képein az "örök nő" minden formában jelen van. Nőalakjai megtestesítik az élő, valamint az álomszerű idealizált nőket, akik minden szépségükkel, kecsességükkel, bájukkal együtt hol szomorúan, fájdalomtól magukba zárkózva, hol vágyakozva, erotikától fűtve, táncoslányként, szerény, visszafogott vagy épp céltudatos, határozott nőként tekintenek a nézőre.


’Hiszem, hogy a nő örök.’
 
Mózes Katinka portréin a nő díszes ornamentika és a vágy titokzatos tárgya egyszerre. A tehetséges papírmetszővel Művésznők a Kávéházban című kiállításáról beszélgettünk.
 
- Amióta kávéházak működnek a világon, azóta minden férfiúi tekintet az ott feltűnő művésznőkre szegeződik. Azt hiszem, a kiállításod is elsősorban a férfiakat megbolondító női szépségre fókuszál.
- Örülök, ha így látod. Törekszem ugyanis arra, hogy a képeimmel a női szépségnek állítsak emléket, a nagybetűs Nőt ünnepeljem. Arról, hogy a Hadik Kávéház falára művésznők portréi kerüljenek, Kaposi Dorka művészeti asszisztenssel közösen döntöttünk. ...

bővebbenIsmertség Portál

Szentek és Álszentek: Nők a nőkről
 
Szentek és álszentek címmel közös kiállításon mutatta be alkotásait két ifjú művész: Sznono és Mózes Katinka. Alkotásaik a nőiség külső és belső megnyilvánulási formáiról mesélnek.
 
Sznono Szabó Noémi és Mózes Katinka festményei, metszetei a nőiség 21. századi megjelenési formáit mutatják be. Az alkotók nemegyszer arra tesznek kísérletet, hogy a Nőt úgy ábrázolják, ahogyan a férfiak látják.
Mózes Katinka 1988-ban született Tatán. Nem tervezi, hogy a művészetből fog megélni, önmaga örömére alkot, jelenleg egy felsőoktatási intézmény hallgatója művészeti menedzsment szakon.
– Szüleim mesélték, hogy már kicsi koromban állandóan rajzoltam – emlékszik vissza Katinka.
–  Az volt az egyik legemlékezetesebb történetük ebből az időből rólam, hogy egyszer fölmásztam pár évesen egy fára rajzlappal, ceruzákkal, és amit láttam, lerajzoltam. Korán felfigyeltek rám a tanáraim, majd Győrben a Tánc- és Képzőművészeti Szakközép iskolában tanultam tovább. Sokáig grafikákat, illetve akvarell képeket készítettem, mígnem egy-két évvel ezelőtt felfedeztem és elsajátítottam a papírmetszés technikát – amilyenek a mostani kiállításon látható munkáim is. Szabó Noémival barátnők vagyunk. Mivel mindkettőnket foglalkoztatja a nőiség kérdése napjainkban, gondoltuk, hogy érdemes lenne bemutatni munkáinkat egy tematikus kiállításon, amelynek a Szentek és álszentek címet választottuk – mesélte.
Sznono Szabó Noémi Székesfehérváron született 1984-ben. 2008-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész-vizuális nevelőtanár szakán. ...

bővebbenMagyar Nemzet Online

Angelina Jolie-ék a Hadikban vannak
 
Csak csajok – Mózes Katinka papírmetszetei a művészvilág nagyasszonyairól
rKissNelli
2011. november 15., kedd 18:25
 
Már múlt vasárnap is feltűnt, hogy nagyon illusztris társaságban görnyedezem a laptop fölött a Hadik Kávéházban. Marilyn Monroe, Angelina Jolie és Frida Kahlo néztek vissza rám a galéria faláról. A híres nőket Mózes Katinka álmodta többnyire fekete-fehér, néha színes papírmetszetekre: hétfőn ő maga mutatta be a közönségnek a tizenhét képből álló sorozatot.
 
Letisztult, többnyire fekete-fehér portrék, néhol jól elhelyezett piros száj, vörös körmök, vagy egy hatalmas, málnaszínű kalapdísz. Bármelyiket szívesen elfogadnám, mert szépek és jó az üzenetük. Ezen a vasárnapon például nagyon tudtam értékelni, hogy – ha már én magam dolgozni kényszerültem – legalább ezek a csajok nem szenvednek ott a kávéház falán. Pedig tudjuk, hogy sokan közülük a legválogatottabb tragédiákat élték meg – pont a fejem felett például a nemrég az alkohol és a drogok áldozatává vált Amy Winehouse pózolt csípőre vágott kézzel, összetévesztetlen kontyával.
De ez a sorozat nem a vívódásokról szól. A címe egyébként: Művésznők a kávéházban. Ám a képeken konkrétan nem jelenik meg a kávéházi téma, ha csak a szipkából cigarettázó Audrey Hepburnt nem számítjuk – őt például egy kávéházi asztalhoz is képzelheti az ember, de a portrék egyébként minden ilyenfajta utalás nélkül is illenek a Hadikba, és általában a kávéházi környezetbe. ...

bővebbenBudapesti Operettszínház

Karácsonyi koncert Dolhai Attilával
2011-12-04

Eseménydús december elé néz Dolhai Attila, aki a Cigányszerelem bemutatója után, az előadások mellett, ugyan tudott egy kicsit pihenni, de már gőzerővel készül karácsonyi koncertjére, de előtte legújabb CD-jét dedikálta.
 
A Cigányszerelem próbafolyamata alatt Dolhai Attila megismerkedett a Gypsyland nevű cigányzenekarral, akikkel azonnal megtalálták a közös hangot. A Broadway Fesztiválon léptek fel együtt először, majd ezt számos koncert követte. A művész azóta is dolgozik velük, fellépéseinek állandó résztvevői. A Cigányszerelem bemutatója kapcsán nemrégiben egy CD-t is megjelentettek, melyen négy dal szerepel: a Cigányszerelemből ismert Vad cigánylegény vagyok feldolgozása, két saját szerzemény, a Rád talál a boldogság és a Sorsaink, valamint a Szentivánéji álomból Lysander szólója, a Puccos taliga.
A lemez a Nők lapja mellékleteként egy hétig kapható volt az újságárusoknál, december 4-én, vasárnap pedig, a Cigányszerelem-előadás után dedikálták a résztvevők: Dolhai Attila és a Gypsyland tagjai.

- Szerencsés találkozásnak tartom, hogy megismertem a fiúkat. A közös próbák és fellépések mindig boldogsággal töltenek el. Már első alkalommal éreztem a tüzet és az energiát, ami bennük van, továbbá sugárzik róluk a zenélés végtelen szeretete. Azóta még jobban összecsiszolódtunk, és örülök, hogy nyitottak voltak, mert ez nagyon sokat számított. Úgy tudtunk együtt dolgozni, hogy mindenkinek az ötletét sikerült megvalósítani. Minden dalnak megvolt a gazdája. ...

bővebben